Погодні умови останнього тижня змусили аграріїв, які вирощують озимину, трохи понервувати: адже різке зниження середньодобових температур може спровокувати пошкодження посівів зернових та ріпака. І якщо вчасно не допомогти рослинам пережити цей стресовий період, на бажану врожайність можна не розраховувати.

Чим можна допомогти озимим зерновим і ріпаку в такій ситуації? В першу чергу, ретельно відслідковувати стан посівів. І якщо раптом ви помітили симптоми (побуріння кінчиків у озимих зернових, розриви тканин ріпака озимого, зниження тургору та в’янення культур), слід відразу переходити до рішучих дій. Бо, окрім фізичних ушкоджень, ослаблені рослини стають легкою здобиччю для хвороб, які швидко проникають до пошкоджених листя та стебел, і шкідників, що завдяки м’яким умовам цьогорічної зими чудово перезимували.

В таких умовах експерти «UKRAVIT» радять неодмінно застосувати препарати-антистресанти на основі фосфітів: вони, з одного боку, зміцнять рослини в цілому, а з іншого – зменшать негативний вплив стресових чинників та пришвидшать відновлення рослин.