Роботі в ПАОП «Промінь», розташованому в Красноградському районі Харківської області, Володимир Мокрушин, без перебільшення, присвятив більшу частину свого життя. Прийшовши в 1995 році працювати у тоді ще колгосп відразу після закінчення інституту, він, як і саме господарство, пройшов чималий шлях і сьогодні обіймає посаду головного агронома.

Роботи вистачає: адже на 4896 га тут вирощують пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу, сою, горох і сорго; а оскільки тримають корів і овець, ще й люцерну. Крім того, господарство має власний млинок, який використовує переважно для внутрішніх потреб, і крупорушку. Такий замкнутий цикл виробництва, зізнається Володимир, – спадщина від колишнього колгоспу. Та й завжди добре закривати свої потреби власними силами, переконаний він.

З початком війни господарству довелося скрутно. Як і тисячі інших агровиробників, вони зіткнулися з браком ресурсів і труднощами в проведенні посівної кампанії. В пошуках підтримки тут дізналися про проєкт із допомоги у придбанні ресурсів від компанії Ukravit, що реалізується за підтримки Програми USAID - АГРО.

«Весняну посівну – 2023 ми провели своїми силами, а от на етапі захисту зіткнулися із браком коштів, – розповідає Володимир. – Пам’ятаючи, що з початком повномасштабної війни компанія Ukravit нас суттєво підтримала, ми вирішили продовжити співпрацю. У рамках проєкту від Програми - АГРО ми швидко та своєчасно отримали потрібний об’єм гербіцидів, фунгіцидів, інсектицидів і мікродобрив, а для осінньої посівної – ще й протруйники. Таким чином, рослини одержали необхідний захист і підживлення, а ми змогли зібрати гарний врожай і провести сівбу озимих».

Важливою перевагою співпраці за вищевказаним проєктом агроном вважає комплексний підхід. Фахівці Ukravit завжди на зв’язку і готові надати розширений агрономічний супровід. Крім того, в рамках підтримки провели в Ukravit Institutе дослідження врожаю гірчиці зі знижкою 20 %.

Зараз перед господарством стоять ті ж виклики, що й перед більшістю аграріїв України: висока вартість виробничих ресурсів, натомість – низькі ціни на реалізацію врожаю, а також брак кваліфікованих кадрів. Та, попри це, навіть думки покинути свою справу тут не допускають: як підкреслює головний агроном, хтось цю роботу має виконувати!.. Тож усі проблеми успішно вирішують і рухаються далі.

Далекоглядних планів із розвитку господарства Володимир будувати не поспішає: говорить, зараз основне – утримати те, що мають. Своїм колегам-аграріям він радить не втрачати оптимізму, вірити в свої сили і продовжувати наполегливо працювати, аби підтримувати продовольчу безпеку України й світу.

Станом на сьогодні в межах співпраці Ukravit і Програми USAID - АГРО підтримку отримали більше 300 ММСП і на загальну суму майже 200 млн грн.