Не падати духом, піклуватися про землю і попри все продовжувати робити свою справу – під таким кредо від початку війни працюють у ФГ «Філахтов» у Волноваському районі на Донеччині.

На 950 га тут із 2006 року вирощують пшеницю, ячмінь та соняшник. Врожай, як і велика кількість українських аграріїв, реалізують через трейдерів. А щоб забезпечити агровиробництво необхідними матеріально-технічними ресурсами, вдаються до товарного кредитування.

«Весна, зважаючи на специфіку воєнного часу, була складна. Ціни на препарати значно піднялися, й коштів для їх придбання не вистачало. Ми провели велику кількість переговорів з агрохімічними компаніями, та жодна з них не могла надати нам продукцію із відстрочкою платежу. Тоді ми звернулися до представників Ukravit, і вони розповіли нам про програму товарного кредитування за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО. Й хоч раніше ми на мали досвіду використання ЗЗР українського виробника, оформили заявку на отримання гербіцидів та фунгіцидів для соняшника. Процедура оформлення пройшла швидко, препарати нам доставили вчасно, тож ми посіялись і провели необхідні обробки. Й сьогодні завдяки гнучким умовам кредитування та якості препаратів очікуємо на врожай», – ділиться досвідом співпраці заступник директора господарства Павло Телли.

Якщо ви ніколи не використовували ЗЗР українського виробника, в господарстві вважають, що зараз саме час. Адже ці продукти створені в Україні і для українських полів і завжди доступні. А співвідношення ціни та якості роблять їх вигідною інвестицією у майбутній врожай.

Крім того, фахівці Ukravit надають якісну агрономічну підтримку в регіоні. Вони регулярно відвідують поля господарства, допомагають із моніторингом посівів та контролюють роботу препаратів. А якщо не мають змоги приїхати особисто, консультують в телефонному режимі та по відеозв’язку. Це є дуже помічним в роботі – в тому числі за умови браку кваліфікованих кадрів.

«За понад рік роботи кожен наш співробітник став практично «універсальним солдатом». Вони навчились суміщати відразу декілька функцій, тож сьогодні їм під силу практично будь-яке завдання. Й нехай це забирає в нас трішки більше часу, ніж за стандартних умов, ми справляємось із роботою та ефективно долаємо всі виклики», – розповідає Павло Телли.

У планах ФГ «Філахтов» – продовжити співпрацю з Ukravit: для початку – у продуктовому напрямку, а, якщо буде можливість, і у сфері товарного кредитування. А доки сфокусуватися на роботі.

Це вони радять й іншим аграріям, які працюють на прифронтових територіях, де повітряні тривоги – не пустий звук, а щомиті несуть загрозу.

«Не дивіться на небо – дивіться на землю; любіть її, відчувайте, і вона вам віддячить», – впевнений Павло.