Господарство «АГРО-ТІМ», що на Миколаївщині, Сергій Шишковський заснував незадовго до війни – в 2021 році. До цього працював на керівній посаді великого агрохолдингу, тож всі процеси знав і розумів до дрібниць. А потім у певний момент вирішив, що хоче розвиватися самостійно – зрештою придбав землю та розпочав будувати власну справу.

«До початку повномасштабного вторгнення ми виконали значну роботу: оформили землю, найняли фахівців, пропрацювали структуру посівних площ, зібрали парк необхідної техніки, забезпечили складські потужності, знайшли надійних партнерів за всіма напрямами діяльності. Тепер же працюємо на те, щоб до Перемоги принаймні втримати свій рівень», – розповідає Сергій Шишковський.

Сьогодні площі господарства становлять 1560 га. На них вирощують пшеницю, соняшник, горох та льон. Кажуть, із відкриттям «зернового коридору» ситуація зі збутом покращилась, але ціна на вирощене збіжжя лишає бажати кращого. Крім того, багато «з’їдає» логістика, а тому говорити про довоєнні прибутки не доводиться.

«Щоб забезпечити цьогорічну посівну, мали два шляхи. Перший – урізати якусь статтю виробничих витрат. Але це для досягнення гарної врожайності небажано, в чому ми впевнилися на власному досвіді минулого сезону, внісши подекуди менші норми добрив. Другий – шукати додаткові шляхи фінансування. Ми пішли другим шляхом і отримали засоби захисту рослин та мікродобрива Ukravit із відтермінуванням платежу в рамках проєкту, що реалізується за підтримки Програми USAID – АГРО», – ділиться Сергій.

Таке рішення мало для господарства відразу декілька переваг: по-перше, максимально лояльні умови проєкту для отримання ЗЗР та МКД; по-друге – препарати від багаторічного партнера, продукти якого становлять у системах захисту до 90%; нарешті, швидке оформлення та своєчасна поставка необхідних ресурсів. Останнє, як зазначає Сергій Шишковський, дуже важливо, адже неодноразово стикалися із затримками з боку постачальника ресурсів, які потрібні терміново. А зараз сезон розпочинають впевнено і у всеозброєнні.

Приємним бонусом для ТОВ «АГРО-ТІМ» є й переваги співпраці в межах вищевказаного проєкту: знижка на дослідження Ukravit Institute, розширений агрономічний супровід та забір тари для утилізації. З R&D центром Ukravit господарство співпрацює вже не перший рік. Так, раніше надсилали на дослідження насіння пшениці та гороху, і співпрацю планують продовжувати. Також стають у пригоді консультації регіональних агрономів компанії. Щодо утилізації тари, то поки чекають, коли минуть обробки, щоб накопичити каністри і передати їх представникам Ukravit.

Як і вся галузь, у певний момент у господарстві зіткнулися з браком кваліфікованих кадрів. Та вирішення проблеми прийшло само собою: агрохолдинг, в якому раніше працював Сергій, із початком війни припинив роботу і розпустив співробітників. А він найняв їх у своє господарство, допомігши таким чином і людям, і собі.

«Не зупинявся і зупинятися не збираюся: цього року планую розширювати площі і розвиватися. Тим паче, що техніки для обробки цієї землі вистачає. А далі будемо діяти по ситуації. Крім того, маю плани запустити переробку соняшника на олію, бо значно вигідніше реалізовувати готовий продукт, аніж сировину. Та й для економіки країни це краще», – ділиться планами на майбутнє Сергій Шишковський.

Має Сергій пораду й для інших керівників господарств, які працюють в аналогічних умовах.

«Хто, як не ми, оброблятиме землю та вирощуватиме врожай?.. Покинути все й поїхати найпростіше. А будувати роботу в сучасних реаліях, допомагати працевлаштовуватися іншим людям, платити податки та годувати країну – так, це складно, але вкрай необхідно зараз», – впевнений він.