Підготовка до осіннього посіву зернових культур – важливий етап, якому потрібно приділити гідну увагу. Щоб забезпечити насінню та молодим проросткам сприятливий старт, фахівці компанії Ukravit радять аграріям віддати перевагу комплексному первинному захисту.

«При обранні протруйників для посівного матеріалу озимих зернових дрібниць немає: адже заощадивши на одному аспекті захисту на користь іншого, можна понести значні втрати і ще на старті приректи культуру на невисоку врожайність, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Зважаючи на розмаїття небезпек, що можуть загрожувати озимині на початкових етапах вегетації, – ґрунтові та ранньопіслясходові шкідники, комплекс хвороб, а ще – вплив несприятливих погодних факторів, – якнайкраще обирати для протруювання комплексні продукти. Вони не лише захистять насіння, проростки та сходи від максимально широкого спектра шкідливих організмів, але й забезпечать направлений захист культури, на відміну від обробок відповідними препаратами по листовому апарату, коли частина робочого розчину потрапляє на ґрунт. Крім того, деякі діючі речовини, що входять до складу комплексних протруйників, мають додаткову стимулюючу дію, що допомагає отримати здорові дружні сходи».

В непростих умовах агросезону – 2023 Олександр рекомендує застосувати інсекто-фунгіцидний протруйник Паскаль (флудиоксоніл, 50 г/л + тебуконазол, 30 г/л + азоксистробін, 20 г/л + тіаметоксам, 250 г/л). Флудиоксоніл у його складі володіє контактною дією і спричиняє порушення функціонування клітинних мембран грибів та зупиняє ріст міцелію. Тебуконазол – системна діюча речовина із захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями, яка призводить до блокування біосинтезу ергостеролу, внаслідок чого поділ клітин збудника призупиняється, і він гине. Азоксистробін – системний трансламінарний і захисний фунгіцид із додатковою лікувальною та викорінюючою дією, що блокує утворення спор і ріст міцелію. А в результаті дії тіаметоксаму припиняється передача нервового імпульсу й порушується рухома активність шкідника, що не дозволяє йому продовжувати процес живлення і призводить до загибелі.

Паскаль захищає озимі зернові на ранніх фазах росту від хлібної жужелиці, дротяників, злакових мух, хлібних блішок, попелиць, цикадок, а також від небезпечних хвороб – видів сажки, кореневих і прикореневих гнилей, септоріозу, борошнистої роси та інших. А азоксистробін та антистресова дія тіаметоксаму забезпечують фізіологічний та стимулюючий ефект і сприяють отриманню сильних рівномірних сходів й подальшому повноцінному розвитку культури.