Агросезон – 2023 характеризувався мінливими погодними умовами, що не могло не вплинути на якість обприскувань культурних рослин. Щоб максимально нівелювати ці фактори, фахівці компанії Ukravit рекомендують не нехтувати застосуванням ад’ювантів: адже це – один із дієвих способів підвищити ефективність дії пестицидів та агрохімікатів у поточних умовах.

«Що складніший та непередбачуваніший за погодними умовами сезон, тим складніше аграрію провести якісні обприскування культур засобами захисту рослин і мікродобривами,– зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець – За перепадів температур бур’яни формують потужні воскові нальоти, через які складно проникають діючі речовини препаратів, спека провокує непродуктивне випаровування робочого розчину, а надмірно високі чи знижені температури звужують «вікно», в яке можливо провести необхідні обробки. До цих неконтрольованих факторів у воєнний час додаються ще й нестача техніки та кваліфікованих кадрів, що також впливає на якість і своєчасність обприскувань посівів культурних рослин. Тому, щоб не витрачати дороговартісні препарати дарма, і щоб проведені обробки гарантовано забезпечили культурам належні захист і підживлення, до робочих розчинів необхідно додавати ад’юванти. Додатково рекомендовано додавати ад’юванти до контактних препаратів, зокрема десикантів на основі диквату».

Для підвищення ефективності дії робочих розчинів засобів захисту рослин і мікродобрив Олександр рекомендує застосовувати ад’ювант Інгрес (поліалкіленоксид модифікований гептаметилтрисилоксан). Високий вміст трисилоксану в ньому є ключовим фактором, що впливає на швидкість розповсюдження робочого розчину по листовій поверхні: він дозволяє зменшити поверхневий натяг води/робочого розчину в 3,5 рази, до <20,5 мН/м – міліньютонів на метр (для води цей показник становить близько 73 мН/м). Внаслідок цього зменшується кут контакту крапель із поверхнею, що забезпечує миттєве розтікання та охоплення в десятки разів більшого радіусу покриття.

Одночасно, препарат також діє як пенетратор, сприяючи кращому проникненню робочого розчину через тканини рослин, що нівелює негативний вплив погодних факторів на засоби захисту рослин і мікродобрива та покращує їх дію.

Важливою, що Інгрес є неіонним ад’ювантом, тобто не має заряду, а тому не здатний вступати у зв’язок із діючими речовинами препаратів у робочому розчині. Крім того, він абсолютно безпечний для довкілля. А низька норма витрати робить цей продукт оптимальним рішенням для поліпшення ефективності обприскувань за будь-яких погодних умов та проти будь-яких загроз.