Підтримка аграріїв нині набула особливої актуальності. Дуже важливим є пошук надійного, професійного та перевіреного ділового партнера. Велика кількість учасників вітчизняного аграрного бізнесу наразі мають потребу у комплексі послуг, спрямованих на розвиток, а подекуди — й на відновлення власних господарств

Ukravit прагне полегшити для аграріїв ведення бізнесу на всіх етапах розвитку. Про це та багато іншого сьогодні спілкуємось з Олександром Ільїним, фінансовим директором компанії Ukravit.

Попередня наша розмова була за рік до повномасштабного вторгнення. Як змінився ринок за цей час?

— Початок повномасштабного вторгнення був шоком для всіх аграріїв та учасників ринку — перший рік всі призвичаювалися працювати у нових умовах. Ми в Ukravit перебудували більшість процесів. І 2023 рік показав, що зроблено все правильно. У нас збільшується кількість клієнтів, які отримали зовнішнє фінансування, збільшуються й обсяги реалізованої нами продукції та наданих послуг.

За великим рахунком комплекс державних заходів (зокрема програма «5-7-9», зниження облікової ставки Нацбанком), наші рішення щодо відтермінування платежів за поставлений товар і надані послуги та банківські програми кредитування й технології — все це дало змогу агросектору фінансово вистояти. Мабуть, чимало випробувань ще попереду, однак певний шлях уже пройдено, і ми лишаємося стійкими.

У чому перевага роботи саме з Ukravit?

— І державні, і комерційні банки в останні роки мають достатньо коштів для фінансування економіки, зокрема, агровиробників. Водночас чимало аграріїв не мали раніше потреби й досвіду кредитування.

Саме участь Ukravit у цій взаємодії створює ефект синергії для всіх трьох сторін. Адже ми можемо забезпечити банкам надійних позичальників, аграріям — якість наших продуктів і технології. Ми надаємо можливість відтермінування оплати на всі наші продукти та послуги: ЗЗР, насіння, мікродобрива, дослідження, які проводить Ukravit Institute.

Наші партнерські відносини з банками максимально скорочують і спрощують шлях аграрія від заявки на кредит до коштів на рахунку.

Усе це є особливо цінним для наших партнерів у нинішніх умовах, коли пішли з ринку чи скоротили свою діяльність багато компаній — постачальників ЗЗР.

З чого складається ваш агротехнологічний супровід?

— Головна наша стратегія: наш клієнт має концентруватися на своїй безпосередній діяльності — вирощуванні сільгоспкультур. Решту беремо на себе. У кожному регіоні працюють наші професійні агрономи, які будь-якому клієнту на будь-який запит можуть надати кілька технологій вирощування. Починаючи з дослідження Ukravit Institute — від аналізу ґрунтів і рекомендацій оптимальних для цього типу ґрунтів культур, — до вирощування та технологій.

Не тільки, наприклад, що на певному полі краще сою вирощувати. Ні, ми додатково порадимо, які саме гібриди, за якою технологією, із застосуванням яких діючих речовин — щоб отримати максимально можливий у поточних умовах фінансовий результат.

Чи змінилися нині умови фінансування?

— Загалом можна сказати, що поступово повертаються умови, які були до 2022 року. Ми щодня досліджуємо ринок і без перебільшення та зайвої скромності можу стверджувати, що наша програма Ukravit Finance є однією з найвигідніших і найкращих.

На ринку пропонують програми як із заставним забезпеченням, так і без нього. Очевидно, що заставне — вигідніше самому аграрієві, бо буде дешевшим. Все це передбачає нині хоч якусь стабільність.


Співпраця аграріїв із банками передбачає кілька моделей, що дає можливість встановлення досить великих лімітів для беззаставного кредитування


Чи є умови до аграріїв, щоб отримати фінансування?

— Кожному, хто звертається, можемо надати професійний сервіс, закрити будь-яку потребу. Більшість наших клієнтів мають від 200 до кількох тисяч гектарів в обробітку.

Співпраця аграріїв із банками передбачає кілька моделей, що дає можливість встановлення досить великих лімітів для беззаставного кредитування.

Невеликим господарствам — до 200 га, які вже мають нашу технологію, простіше придбавати продукцію в нашому інтернет-магазині. Найчастіше це фізичні особи-підприємці, у яких немає прямої потреби користуватися нашими послугами у звичайному форматі.

З якими банками співпрацюєте?

— На ринку є кілька великих банків, які спеціалізуються на кредитуванні саме аграрного сектора. Ми відзначили п’ять банків, які покривають потреби агросектора десь на 80%. Тобто 8 із 10 аграріїв, з якими ми працюємо або плануємо працювати, є клієнтами одного з цих банків. Серед них — два державних банки — Ощадбанк та Укргазбанк. Та три міжнародні — Креді Агріколь Банк, Райффайзен Банк та ОТР.

Ми вибудували комфортну для всіх модель роботи. На першому етапі наші менеджери отримують від клієнта тільки ЄДРПОУ та потрібну суму фінансування. Далі від аграрія формується кредитна заявка та надається попереднє рішення банку. Все це — через сучасні IT-рішення без візитів до банку.

Далі для оформлення кредиту всі банки-партнери надають fast track для аграріїв. Про що мова? Вони допомагають клієнтові формувати всі документи, консультують, спільно проходять оформлення. Один із таких банків-партнерів нині виходить на повністю цифровий формат, що максимально спрощує взаємодію з клієнтом.

Тобто аграрій може зосередитися тільки на своїй господарській діяльності. А нині в нього надто багато викликів — починаючи від погодних умов і ціни на продукцію й закінчуючи наявністю кваліфікованих працівників та безпекою роботи в полі у прифронтових областях.

Що зі співпрацею з Програмою USAID АГРО? Чи успішна вона?

— За період від початку програми у червні 2023-го й до кінця минулого року 257 господарств отримали вигідні умови співпраці на суму понад 134 млн грн. Програма триває.

Відтермінування платежів за поставлений нами товар чи послуги, на мою думку, є надзвичайно ефективним. Бо, крім того, що аграрій може отримати якісні препарати та сервіси від нашої компанії, він отримує доступ до нашої експертизи — тих самих агротехнологічних консультацій, про які згадувалося раніше.

Як на мене, це перспективніше — таким чином ми посилюємо культуру землеробства та надаємо можливість аграріям постійно отримувати з нами досвід і якісний результат. Це як у відомому вислові: давати не рибу, а вудку, щоб навчити рибалити.

Наведу приклад. ТОВ «Додола» на Херсонщині, яке з перших днів війни перебувало в окупації. А тому відтермінування полатежів від Ukravit за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО стало господарству дуже в пригоді. Також зауважу, що, незважаючи на складні умови, у ТОВ «Додола» свідомо та відповідально ставляться до збирання й утилізації тари з-під пестицидів.

До тієї цінності, що дає Програма USAID АГРО, ми додаємо нашу власну, тим самим мультиплікуючи спільний успіх. Нині ми пройшли половину запланованого шляху й уже перевищуємо очікування наших партнерів.

Загалом які підсумки за минулий рік та які плани на 2024 рік?

— За підсумками 2023 року ми збільшили реалізацію продукції та послуг із відтермінуванням платежу приблизно на 10% через партнерські фінансові інструменти. Але це ми «розморожували» активність нашу і аграріїв, проходили певні ментальні зміни щодо роботи в умовах воєнного часу. Цього року маємо амбітніші плани.

Нині наші державні банки повертають кредитування прифронтових територій — із використанням державних гарантій.

Банки вже повертаються до співпраці з аграріями Донецької й Херсонської областей і надають позитивні рішення.

Що, мабуть, найважливіше — у цих аграріїв є бодай якась впевненість у майбутньому.

Ми й далі нарощуємо та удосконалюємо наше виробництво. Так, торік розширили можливості лінійки фасування. Тепер задля зручності клієнтів пропонуємо 1, 5, 10 та 20 літрів. Щороку оновлюємо асортимент, реєструємо кілька нових препаратів.

Загалом ми задоволені своїми результатами минулого року. Локомотив наш набрав швидкість, рухаємося. Ми змогли дуже оперативно — я пишаюся роботою нашої команди — налаштуватися на роботу в умовах воєнного часу, отримали добрі результати та плануємо повернутися до втілення наших стратегічних планів розвитку.

Детальніше опрацювавши інвестиційні моделі, ми нині, — немов стиснута пружина, — як тільки умови для інвестування будуть сприятливішими, відразу запустимося.

Загалом, згадуючи два останніх роки, спадає на думку вислів, що найвищий патріотизм в умовах воєнного часу — мати сміливість працювати й розвиватися. Ці обставини тільки об'єднали команду, ще більше нас згуртували — передусім заради підтримки партнерів-аграріїв, попри всі труднощі, і далі працюємо на продовольчу безпеку держави.

2023 року, порівнюючи з попереднім роком, ми збільшили обсяг сплачених податків. Це ще один наш спільний вклад у стійкість та обороноздатність держави.

Джерело:  Агробізнес Сьогодні