«Ми родом з відси, це наша земля, тож несемо відповідальність перед своїм краєм та людьми, які працюють поряд», – вважає Віктор Бондаренко, директор ТОВ «Лад Агро» в Ізмаїльському районі на Одещині. А тому ні складні агрокліматичні умови, ні війна не змусили господарство припинити роботу – воно працює ось уже понад 20 років.

В агровиробництво Віктор прийшов у 2021 році зі сфери зрошення, і з тих пір ця робота стала, без перебільшення, невід’ємною частиною його життя.

На площі 3600 га тут вирощують пшеницю, ячмінь, соняшник, горох, ріпак, льон і навіть виноград – близько 400 га. Така строката структура посівних площ зумовлена, по-перше, тим, що господарство працює в зоні ризикованого землеробства, по-друге – нестабільним ціноутворенням на вирощений врожай. Тому обрати щось одне, що дасть гарну врожайність в сезоні й на що буде вигідна ціна, складно. Саме тому в господарстві роблять ставку відразу на широкий спектр культур, а їх пріоритетність змінюють від сезону до сезону.

Врожай реалізують як в Україні, так і за кордон. А цього року, незважаючи на війну, навіть вдалося збільшили частку експорту до понад 60%. Й на досягнутому спинятися не збираються. Цьому сприяє, в першу чергу, зручне розташування господарства – поблизу річки Дунай, де проходить перевалка продукції, що дозволяє заощадити на логістиці.

З Ukravit «Лад Агро» співпрацює вже понад 6 років. Кажуть, одного разу вирішили спробувати препарати вітчизняного виробництва й сьогодні закривають ними практично 100% систем захисту; крім того, не перший рік купують через представників компанії насіння. Тому, коли минулого сезону виникла потреба у виробничих ресурсах, без вагань віддали перевагу перевіреному партнеру.

«Весняна посівна кампанія минулого року була непроста: ціни на виробничі ресурси пішли вгору, тож справитися своїми силами було складно, – ділиться Віктор Бондаренко. – Проте ми дізналися, що можемо отримати продукти Ukravit із відтермінуванням платежу завдяки підтримці Програми USAID-АГРО. І зрозуміли: це те, що треба. Далі – подали заявку, швидко пройшли процедуру погодження та оформили необхідні документи. Оскільки власного складу для зберігання пестицидів у нас немає, Ukravit відвантажував нам потрібні препарати зі своїх регіональних складів по заявці, іноді навіть день в день. А регіональні агрономи компанії консультували щодо систем захисту, виїздили з нами в поля та допомагали вирішувати проблеми, що виникали. Оперативність, простота та максимальна клієнтоорієнтованість – ось що робить співпрацю за проєктом такою зручною та вигідною».

Завдяки цьому, а також відданості своїй справі у ТОВ «Лад Агро» навіть на думці не мали призупиняти виробництво, коли почалася війна. Кажуть, відчували відповідальність перед орендодавцями та колегами, а тому наполегливо долали всі перешкоди. Зіткнувшись із браком кадрів, працювали в режимі «три в одному», поєднуючи часом непоєднувані обов’язки, залучали до роботи, де треба, підрядників. Вдосконалювали технології вирощування та шукали нові шляхи реалізації врожаю. Крім того, продовжили утилізувати тару з-під використаних пестицидів згідно чинного законодавства – з турботою про рідний край. Найближчим часом планують утилізувати тару через представників Ukravit за підтримки Програми USAID-АГРО.

Плани розвитку, попри війну, каже Віктор Бондаренко, не відсувають на потім.

«Ми працюємо в посушливій кліматичній зоні, де останні роки дуже скрутно з опадами. Тому не маємо змоги чекати, а мусимо придбати зрошувальну техніку та вдосконалити агровиробництво. Довіряти науці та впроваджувати новітні технології, не відкладати проблеми на потім, а вирішувати їх тут і зараз, вірити в добро, рухатися тільки вперед і не зупинятися – ось що я можу порадити своїм колегам-аграріям», – резюмує він.