ТОВ «С-Альфа Грін» на Харківщині сьогодні працює за 50 км від лінії фронту. За роки війни на його долю випало чимало випробувань. З початку повномасштабного вторгнення господарство опинилося в окупації. Посіяна з осені пшениця, підготовлений під весняну посівну ґрунт, закуплені добрива, посівмат і ЗЗР – все зійшло нанівець, коли підприємством заволоділи загарбники. Був повністю знищений автопарк, складська інфраструктура і токи, розграбована техніка та ресурси. Здавалося б, у цих земель немає майбутнього, однак завдяки наполегливості людей, які на них працюють, все сталося навпаки.

У вересні 2022 року, коли територія була звільнена, колектив повернувся в господарство й почав налагоджувати процеси. Замінований земельний банк розміновували частково своїми силами, частково – з допомогою саперів. Поступово купували техніку та виробничі ресурси, щоб відновити роботу.

«Завдяки наполегливій праці вже за рік після деокупації ми засіяли всі площі, – згадує головний агроном господарства Олександр Салига. – Посівний матеріал придбали власними силами. А от із ЗЗР дуже допомогли партнери, зокрема компанія Ukravit надала свою продукцію із відтермінуванням оплати в межах спільного проєкту з Програмою USAID – АГРО. Процедуру оформлення пройшли дуже швидко – на щастя, бюрократія повністю відсутня. Так само швидко отримали потрібні препарати. Левову частку земель засіяли соняшником; також ввели у структуру посівних площ пшеницю та просо. Навіть змогли посіяти 20 га овочів. Так і закрили посівну. Виростили врожай і вийшли в новий сезон із позитивним балансом. На цей рік вже можемо розширити спектр вирощуваних культур. А потребу в ЗЗР знову вирішили закривати в межах підтримки Програми USAID – АГРО».

Посаду головного агронома в господарстві Олександр Салига обіймає з 2016 року. До цього три роки працював рядовим агрономом, а ще раніше під час навчання проходив у ТОВ «С-Альфа Грін» практику – сміється, починав зі зважування соломи на «вісовій», бо більшого студенту не доручали.

На 4000 га у «С-Альфа Грін» вирощують озиму пшеницю, соняшник, просо, озимий ріпак, горох, сою. Крім того, п’ятий рік займаються овочівництвом відкритого ґрунту, бо наразі овочеві є найрентабельнішими культурами по виходу з гектара.

Врожай реалізують як на внутрішніх ринках, так і за кордон. І в першому, і в другому випадку дбають про якісні показники вирощеної продукції. До прикладу, посіви культур, призначених на експорт, не обробляють препаратами, забороненими в Європі.

«Війна сильно змінила господарювання, – розповідає агроном. – Впала ціна на врожай, і ми стали менше його зберігати та швидше продавати. Посуворішали вимоги до якості продукції, яка йде на експорт, а отже, й ми стали вимогливішими до технологій вирощування. Як і всі у країні, сьогодні відчуваємо кадровий голод: якщо до війни у нас працювали понад 150 чоловік, то сьогодні – близько 30-ти, тож маємо якось справлятися. Також, особливо у перший рік, було скрутно з імпортними запчастинами до техніки, бо ціни на них були просто захмарні. Крім того, мали клопіт із землями після деокупації: окрім замінування, зіткнулися із забур’яненістю – подекуди бур’яни сягали вище мого зросту!.. Відповідно, в той період була більша потреба в гербіцидах, аніж у стандартний рік. Та, незважаючи на це, були й позитивні моменти: от, наприклад, за останній рік ціни на препарати Ukravit знизились на близько 30%, що є дуже помічним у нашій роботі».

Із Ukravit ТОВ «С-Альфа Грін» працює понад 6 років. Починали з пари сотень літрів препаратів, які менеджер компанії привозив на семплінг, а тепер системи захисту складають близько 30% продуктів вітчизняного виробника. Також користуються агрономічним супроводом 24/7 та послугою із забору тари з-під пестицидів, яку регіональні менеджери пропонують у межах проєкту, що реалізується за підтримки Програми USAID – АГРО. Замовляють і дослідження Ukravit Institute: досліджують всі складні азотні добрива, посівний матеріал – від зернової до технічної групи, ґрунт під овочеві культури та воду, яка є важливим складником виробничих процесів.

Окремо Олександр Салига відзначає навчальні семінари компанії, на яких можна дізнатися актуальну інформацію про тенденції галузі та продуктові новинки ринку агрохімії, а також регулярні екскурсії на виробництво та лабораторний комплекс Ukravit, які господарство ніколи не пропускає.

Попри складнощі в майбутнє у «С-Альфа Грін» дивляться з оптимізмом.

«Не можна сказати, що ми живемо одним днем, однак про далекоглядні плани говорити складно, – зазначає Олександр. – Зараз купуємо лише те, що необхідно для забезпечення виробничого циклу. Головне, вважаємо, – зберегти підприємство, земельний банк, підтримати працівників і утримати свій рівень. А вже після Перемоги будемо відновлюватись і розвиватись. Хочу побажати іншим аграріям терпіння, наснаги, гарних врожаїв і дощів. А решту нам під силу подолати!»