Сьогодні Ukravit — це вибір тисяч аграріїв по всій Україні, підтверджений якістю вирощених урожаїв. Вітчизняний виробник оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив не припиняє розвиватися й доводити, що український продукт — це не лише трендово, а й ефективно. Велику роль у розробці препаратів і тестуванні технологій вирощування відіграє R&D-центр компанії Ukravit Institute. Установа акредитована та послуговується провідними світовими методиками, що дозволяє надавати клієнтам максимальний сервіс. 

Ми поспілкувалися з керівником сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергієм Сальніковим, який безпосередньо причетний до розробки та впровадження нових продуктів і послуг компанії.

Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

Від початку свого заснування компанія Ukravit орієнтувалася тільки на найкращі світові агрономічні практики, основою яких, безумовно, є якість і точність. Якість і точність у всьому: формуляціях нових препаратів, створенні систем захисту для різних культур, урахуванні ґрунтово-кліматичних умов у регіоні вирощування, результатах досліджень ґрунту, насіння, добрив тощо. Для цього ми активно розвивали відповідну науково-дослідну базу. Наш Ukravit Institute — це результат багаторічної роботи, метою якої було створення по-справжньому сучасного та конкурентоспроможного у світовому вимірі лабораторного комплексу. І нам це вдалося, — розповідає Сергій Сальніков.

Сьогодні важливим напрямом роботи Ukravit Institute є надання широкого спектра послуг, починаючи з відбору зразків і виконання досліджень і до надання чітких індивідуальних рекомендацій з агрономічних питань. Кожен український аграрій може звернутися до Ukravit з тією чи іншою проблемою й отримати вичерпну відповідь на свій запит.

Це може бути, наприклад, визначення реального відсотка схожості насіння та ураженості його патогенами, перевірка вмісту діючих речовин у ЗЗР і міндобривах або ж повноцінна діагностика рослин у посівах чи загальний моніторинг ситуації на полі. Фахівці за потреби відбирають будь-які зразки й досліджують їх за всіма потрібними критеріями.

Цим наші послуги не обмежуються, оскільки за отриманими результатами Ukravit Institute надає фахові рекомендації. Що, до речі, роблять далеко не всі лабораторії на ринку: в більшості випадків, замовляючи дослідження, аграрій отримує тільки набір малозрозумілих абревіатур і цифр. Натомість ми в Ukravit Institute детально розписуємо, що означає кожен показник, роз’яснюємо, як розв’язати виявлену проблему, та вказуємо подальший план дій, — пояснює Сергій Сальніков.

Останнє дуже важливо, наголошує Сергій, оскільки не всі аграрії мають спеціальні знання, щоб правильно трактувати результати дослід­жень.


ДОВІДКА «АС»

Ukravit Institute

Новітній науково-дослідний інститут, заснований компанією Ukravit 2018 року. Має потужний лабораторний комплекс, оснащений передовим світовим обладнанням, до якого входять лабораторії агробіологічних досліджень, хромато-мас-спектрометрії, елементного аналізу, фізико-хімічних досліджень й ін.

Інститут акредитований за міжнародними стандартами відповідно до ДСТУ ISO/IEC 17025:2019 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних лабораторій». Тут проводять власні та міжлабораторні дослідження спільно з українськими й закордонними науковими установами, а також надають широкий спектр послуг для аграрія: дослідження ґрунту, води, ЗЗР, добрив, посівного та рослинного матеріалу, залишкових кількостей пестицидів, готової продукції.

Над цим працюють понад 30 науковців із різних сфер — хіміків, агрохіміків, біологів, екологів. Фахівці регулярно підвищують кваліфікацію в Україні та за кордоном і беруть участь у міжнародних наукових проєктах.


Дуже часто запити, що надходять в інститут, стосуються не лише агрономії — чимало клієнтів звертаються для отримання інформації щодо стану зерна у сховищах, безпечності продукції, призначеної на експорт, якості меду і продуктів бджільництва тощо.

Не секрет, що дехто з українських аграріїв обережно ставиться до лабораторних досліджень, бо натрапляв на таку малоприємну ситуацію, як отримання різних даних аналізу одних і тих самих зразків від різних лабораторій.

Аби уникнути таких ситуацій, слід обов’язково звертатися до сертифікованих на міжнародному рівні лабораторій із бездоганною репутацією. Наш інститут бере участь у спеціальних міжлабораторних дослідженнях, в рамках яких тестується коректність даних та якість роботи окремих лабораторій. З цією метою одні й ті самі матеріали розсилають по 15–20 різних установах у різних країнах Європи, а отримані результати порівнюють. Так от: Ukravit Institute стабільно входить до трійки лідерів у таких «кон­троль­них змаганнях». Тобто ми абсолютно впевнені в якості наших досліджень — власне, як і клієнти, що до нас звертаються, — розповідає фахівець.

Нинішні часи фінансово є вкрай непростими для вітчизняних аграріїв. Ідеться про підвищення вартості сільгосптехніки, пального, пестицидів, міндобрив, посівмату та інших виробничих ресурсів на тлі вкрай мізерних цін на вирощене зерно. Через це побутує думка, що бажання та можливості аграріїв використовувати точні агрономічні інструменти суттєво зменшилися. Та чи справді це так?.. 

Навпаки, агровиробники сьогодні усвідомлюють, що скоротити виробничі витрати й підвищити рентабельність вирощування сільгоспкультур можна передусім за допомогою науково-практичної складової. Якщо ви маєте точні дані досліджень насіння, міндобрив, ЗЗР та стану самих рослин, ви можете ухвалити рішення, що будуть ефективними як агрономічно, так і економічно, — стверджує Сергій Сальніков.  

Як приклад він наводить досвід співпраці з однією агрокомпанією на Київщині. Окрім рослинництва там займаються тваринництвом. Відповідно, на поля вносять органіку.

У господарстві звернули увагу, що посіви, зокрема сої, були пригніченими й масово уражувалися хворобами. Також на рослинах дуже погано розвивалися азотфіксуючі бульбочки. Агроном звернувся до нас, і ми дослідили все, що могло вплинути на стан рослин. Проблему виявили в ґрунті через внесення високих доз органіки, що, окрім азоту, фосфору та калію, містить низку нетипових елементів, які негативно впливали на ґрунт та мікрофлору, а далі — на стан рослин загалом. Як бачите, буває й так, хоча всі звикли вважати, що органіка — це апріорі чудово, — розповідає фахівець.  

Особливу актуальність сьогодні має вирощування зерна з мінімальними «слідами» пестицидів — надто якщо господарство працює на експорт. 

Продати зерно з перевищеним умістом залишків діючих речовин на експорт сьогодні неможливо. Наприклад, у Європі дуже суворі вимоги до вмісту хлорпіріфосу, інших ДР інсектицидів і гербіцидів. Тому цей момент слід брати до уваги ще на етапі планування. Однак вирощування рослин — процес непередбачуваний, й іноді агрономам доводиться вносити ЗЗР на пізніх стадіях розвитку культури, тож діюча речовина не встигає розкластися, — пояснює Сергій.

Тому Ukravit Institute проводить широкомасштабну роботу з дослідження «поведінки» діючих речовин за умов їх застосування у різних фазах вегетації, на різних культурах та в різних нормах. 

Метою є визначення оптимальних і допустимих умов внесення різних препаратів, за яких ми отримаємо агрономічний ефект і зможемо запобігти перевищенню залишкових кількостей пестицидів у продукції. Зокрема, йдеться про реальний період напіврозпаду за різних умов, адже він залежить від багатьох чинників — погодних умов, культури чи навіть сортових особливостей, — наголошує Сергій Сальніков.

Для виконання цього та інших завдань Ukravit Institute має одну з найкращих матеріально-технічних баз у Європі. Це обладнання відомих світових виробників Shimadzu, Agilent, Waters, MEMMERT, IRMECO та реактиви Merk, Sigma Aldrich. Fluka. LGC. А ще — можливість відтворювати у лабораторних умовах практично будь-які умови вегетації рослин. І проходити не один, а кілька циклів вегетації протягом року. 


ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Аби скористатися послугами Ukravit Institute, можна звернутися до регіонального представника Ukravit у своїй області або самостійно заповнити заявку на сайті компанії. Спеціальний відділ забезпечує супровід клієнта на кожному етапі дослідження.


Одним із напрямів стратегії Ukravit Institute є ефективна біологізація агрономічних процесів. 

Нині актуальною є проблема залишкової кількості пестицидів у ґрунті, воді, зерні, а також пестицидне навантаження на навколишнє середовище. Крім того, надмірна хімізація ґрунту вбивче впливає на життєдіяльність біоти, знижує його родючість і створює стреси для культурних рослин. З одного боку, ми допомагаємо аграріям визначати реальний стан із впливом агрохімії, а з іншого — розробляємо нові, більш екологічні формуляції препаратів. Це справа найближчого майбутнього, — розповідає Сергій Сальніков.

І, без перебільшення, унікальними для України слід назвати дослідження Ukravit у галузі аеропоніки. 

Розпочинався цей напрям як експериментальний, і нас цікавило те, чи може бути ефективним вирощування на аеропоніці різних овочевих культур, зокрема екзотичних. Сьогодні маємо позитивні практичні результати. Це, наприклад, вирощування ванілі, ананасів, різних салатів та дорогої зелені. До того ж ми бачимо реальну зацікавленість із боку аграріїв: під час екскурсій інститутом уже не один фермер запитував, чи можна було б створити подібне в себе. Адже досить і невеликої площі, а рентабельність буде незрівнянно вищою, порівнюючи з польовими умовами, — розповідає керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit.

Наприкінці нашої розмови торкнемося вкрай важливої роботи, яку виконує Ukravit Institute, — відновлення ґрунтів на полях, де точилися активні бойові дії.

На жаль, ця тема поки що стоїть поза увагою широкої аграрної громадськості. Річ у тім, що в ґрунті на полях повсюдно фіксується перевищення вмісту токсичних речовин, важких металів тощо. Досить частим є отруєння землі та води нафтопродуктами, причому окупанти робили це навмисне. Тому вкрай важливо провести повномасштабне дослідження таких полів, щоб розробити ефективну технологію їх поступового відновлення, — вважає Сергій.

Керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit запрошує всіх вітчизняних аграріїв відвідати Ukravit Institute й особисто ознайомитися з інноваційними розробками та можливостями цієї унікальної науково-дослідної установи. 

Ми постійно на зв’язку з регіональними менеджерами нашої компанії. Тому, якщо в аграріїв виникають складні агрономічні питання, оперативно та ефективно розв’язуємо їх спільними силами. Команда Ukravit робить усе разом, і ми запрошуємо приєднатися до розвитку аграрної галузі нашої держави.