Контроль бур’янової рослинності в посівах зернових культур – значний виклик для аграрія навесні: адже велика їх кількість, зокрема дводольних, мають здатність зимувати й відновлювати вегетацію з настанням сприятливих умов, а після цього складно піддаються контролю через невідповідні для обробок погодні умови, притаманні цій порі року. Тому фахівці компанії Ukravit радять в жодному разі не ігнорувати цю проблему і своєчасно захищати посіви від «дводольної загрози».

«Видове різноманіття, висока репродуктивна здатність за рахунок накопичення насіння в ґрунті та підвищена стійкість до несприятливих умов навколишнього середовища, характерних для весни, роблять дводольні бур’яни небезпечним «сусідом» для зернових культур, – зазначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Вони споживають ресурси, призначені культурним посівам, пригнічують розвиток рослин фізично і створюють сприятливі умови для інфікування хворобами та пошкодження шкідниками. В комплексі за неналежного контролю це може спричинити суттєві збитки майбутньої врожайності. Тому контроль дводольних видів як у посівах озимих, так і ярих зернових – надзвичайно важлива складова весняного захисту».

Для захисту ярих зернових культур від однорічних та деяких багаторічних дводольних бур’янів Олександр рекомендує гербіцид системної дії Вейрон (флуметсулам, 120 г/л + флорасулам, 80 г/л). Діючі речовини препарату швидко переміщуються всередині рослин до точок до росту і блокують фермент ацетолактатсинтазу – ключовий ензим біосинтезу незамінних амінокислот. Внаслідок цього припиняється поділ клітин, ріст пагонів та кореневої системи бур’янів, і вони гинуть.

Вейрон надійно контролює широкий спектр однорічних і деяких багаторічних дводольних видів бур’янів, у тому числі стійких до сульфонілсечовин і 2,4-Д, – амброзію полинолисту, гірчаки, паслін чорний, види падалиці соняшника, а також підмаренник чіпкий – навіть у перерослій фазі (до 14 кілець). Щодо культури, то підходящий для обробки діапазон фаз є досить широким – від початку кущення до прапорцевого листка включно.

Для посилення ефективності проти лободи білої Олександр рекомендує комбінувати Вейрон з гербіцидом Агент, проти осоту рожевого – з Мастак, а проти берізки польової – із Диво Н. Для кращого проникнення та розтікання препаратів до робочого розчину доцільно додати ад’юванти Тандем(0,15%) або Інгрес(15-100 мл /100 л води).