Найпоширенішими хворобами сої в Україні є бактеріоз, септоріоз, церкоспороз, фузаріоз, в окремих областях — пероноспороз. Саме проти перелічених хвороб в загальному будується схема захисту і базово вона включає 2 обприскування фунгіцидами у фазах бутонізації-початку цвітіння.

Про це розповів директор департаменту агротехнологій компанії Ukravit Олександр Мигловець у спецпроєкті «Оптимізація витрат на захист сої: практичні поради для аграріїв» на Kurkul.com.

За словами фахівця, перше обприскування — профілактичне, а друге — для захисту бобів. На посівах насіннєвої сої варто провести ще 1-2 додаткові обприскування.

«Захист сої від хвороб потрібно розмежувати. Бо, наприклад пероноспороз — це несправжні гриби, проти яких не так багато діючих речовин на ринку України. Проти бактеріозу актуальні профілактичні обприскування препаратами міді. Для решти хвороб є достатньо продуктів, які можна оптимально підібрати та працювати як профілактично, так і за перших ознак прояву цих хвороб», — наголосив Олександр Мигловець.

Представник Ukravit також зазначив, що є ще хвороба на яку багато аграріїв не звертають належної уваги, але вона дуже поширена — це біла гниль або склеротиніоз. Це спільна хвороба для ріпаку, сої та соняшника. Тому насичена цими культурами сівозміна господарства сприятиме поширенню цієї хвороби.

Спори склеротинії можуть бути життєздатними від 2 до 10 років, залежно від різних факторів. Тому наразі господарства досліджують як біологічні, так і хімічні продукти проти склеротиніозу.

«Продукти хімічного захисту — це препарати на основі протіоконазолу (Інспір Голд) і боскаліду (Ріальт). Це дві діючі речовини, які фіпатологи рекомендують застосовувати проти цієї хвороби. Щодо біологічного захисту, то на ринку є відповідні продукти. Але, щоб біопрепарати діяли, потрібно ряд сприятливих факторів та умов», — додав фахівець.

Водночас шкідників у сої не так багато. Серед найпоширеніших — це соєва попелиця, яка переносить різні віруси, зокрема мозаїки. В окремі роки, при високих температурах, зʼявляються павутинні кліщі, совки, акацієві вогнівки. Також пам'ятаємо поширення чортополохівки, яка мігрувала через територію України.

Інсектицидна обробка сої здійснюється при потребі. Але зазвичай достатньо 1-2 обробок у фазах першого трійчастого листка — ріст бобів. В певні роки в певних регіонах можна взагалі не проводити обприскування. Фахівець наводить приклад, що якщо ви помітили кліщів наприкінці липня-серпень на полях, то зазвичай достатньо провести крайові обприскування акарицидом Ескаліп.

За словами фахівця, зекономити у схемі захисту сої можна на десикації, оскільки не завжди є потреба. Переважно перед жнивами в кінці серпня-вересня настає посуха і рослини самі доходять до потрібної кондиції.

«Якщо ти хочеш не витрачати зайві кошти на вирощування сої, то відповідно ти маєш бути постійно на полі, спостерігати за розвитком культури та контролювати її фітосанітарний стан», — підсумував Олександр Мигловець.