Соняшник вже не перший сезон лишається фаворитом за посівними площами серед вирощуваних в Україні культур. Щодо кукурудзи, то прогнозовані площі під нею 2024 року мають утриматися на торішньому рівні чи трохи зменшитися. Й хоч до посівної кампанії цих культур ще лишається час, фахівці компанії Ukravit рекомендують уже зараз формувати системи захисту.

«Соняшник і кукурудза – культури, що зазвичай висіваються з широким міжряддям, тож доволі тривалий час вони не можуть чинити фітоценотичний тиск на бур’яни і, відповідно, не здатні конкурувати за світло, простір, вологу та елементи живлення з бур’яновою рослинністю, – відзначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Між тим, нестача ресурсів на старті є серйозною перепоною до формування високого рівня майбутньої врожайності. Тож, щоб забезпечити посіви всім необхідним на ранніх етапах росту, ігнорувати ґрунтовий захист в жодному разі не варто – адже він є основою, на яку потім «надбудовуватимуться» подальші обробки».

При обранні ґрунтового захист фахівець рекомендує звертати увагу на культуру-попередника, вміст гумусу у ґрунтах і їх забезпеченість вологою, а також враховувати превалюючий тип забур’яненості. Й якщо на полі переважають однорічні дводольні бур’яни, радить застосувати ґрунтовий та ранньопіслясходовий гербіцид Тернат(тербутилазин, 500 г/л). Тербутилазин в його основі абсорбується як листям, так і кореневою системою бур’янів і блокує транспорт електронів, що беруть участь у процесі фотосинтезу (фотосистема ІІ).

За рахунок формування гербіцидного «екрану» на поверхні ґрунту препарат забезпечує надійний та тривалий контроль значно ширшого, на відміну від гербіцидів на основі триазинів, спектра дводольних бур’янів – лободи білої, щириці, амброзії полинолистої, нетреби, а також окремих злакових видів. Крім того, він ефективніше порівняно з прометрином контролює капустяні бур’яни– редьку дику, гірчицю польову, пригнічує падалицю ріпака.

На кукурудзі Тернат має досить широке «технологічне вікно» застосування: від досходового внесення до 5 листків культури. Однак найвища ефективність дії за післясходового застосування досягається, коли бур’яни перебувають у фазі сім’ядолей – 4 листків. На соняшнику його застосовують до появи сходів. Для розширеного контролю Олександр рекомендує поєднувати гербіцид у бакових сумішах з а-хлорацетамідами.